Alt om solceller
Alt om solceller
Solceller
Solceller
Guide til køb og installation af solceller
I guiden her kan du læse om, hvad du skal være opmærksom på, inden du køber solcelleanlæg, i selve købsprocessen, og i forbindelse med installationen.
Før du køber solcelleanlæg
Her kan du læse, hvad du skal være opmærksom på og undersøge, inden du køber et solcelleanlæg.
Bruger du strøm midt på dagen?
Solcellerne producerer mest strøm om sommeren og midt på dagen.
Jo mere solcellestrøm du kan bruge, i det øjeblik dit anlæg producerer den, jo mere får du ud af dine solceller.
Hvis du vil vide, hvor meget strøm du vil kunne producere i forhold til dit elforbrug, så lad en installatør kigge på dit hus og dit elforbrug.
Undersøg, før du køber
Før du køber et solcelleanlæg, bør du undersøge disse ting:
-
Er huset egnet til solceller?
Få installatøren til at undersøge, om taget kan bære, og om det er stort nok til det antal solceller, du skal bruge for at få dækket den ønskede andel af dit elforbrug. Solceller kan også monteres på facaden eller på stativer på jorden. Vær også opmærksom på, at solceller kan forringe dit hus' arkitektur. Læs mere om husets egnethed længere nede på siden
-
Kontakt kommunen
Før du køber et solcelleanlæg, bør du kontakte din kommune. Her kan du få at vide, om lokalplaner, fredninger og servitutter tillader dig at sætte solceller op på dit hus. Mange kommuner har desuden regler for, hvor du må placere solcellerne, så det ikke går ud over områdets æstetik. Kontakt din kommune for yderligere oplysninger.
-
Sæt dig ind i reglerne
Tjek Bygningsreglementets regler for f.eks. hvor højt og hvor langt fra naboskel solcellerne må sidde. Læs mere i Bygningsreglementet om solceller
-
Undersøg økonomien
Undersøg udgifter til målerabonnement og rådighedsbetaling hos dit energiselskab.
Er huset egnet til solceller?
Kan dit tag bære?
Solceller kan i enkelte tilfælde være for tunge til din tagkonstruktion, og monteringen af solcellerne kan påvirke tagets bæreevne. Det er derfor vigtigt at undersøge, om der er behov for at understøtte taget yderligere.
Sne kan også påvirke tagets bæreevne, så det er vigtigt, at solcellerne ikke monteres på en måde, så der kan samle sig store snedriver under dem. Spørg din installatør eller en bygningsingeniør, hvis du er i tvivl.
Har du plads?
Størrelsen af anlægget afhænger af, hvor meget af dit elforbrug du vil have dækket med solcellerne, og hvor meget plads du har. De fleste anlæg til enfamilieshuse er på op til 6 kW og fylder mellem 15 og 40 m2. Husk, at der ikke bør være mærkbar skygge på anlægget i sommerhalvåret ca. fra kl. 9-17.
Placering af anlægget
Den største ydelse af solceller får du ved at placere dem mod syd og med en hældning på 40-45 °. Hvis du forventer et større forbrug sen eftermiddag og aften end midt på dagen, kan solcellerne med fordel vende mere mod vest end mod syd. En del anlæg vender dog mod øst eller vest for at udnytte arealet bedst muligt og flade produktionskurven ud over hele dagen.
Se nøgletal for solcellers ydelse i forhold til placeringen i nedenstående skema. Få altid din installatør til at vurdere, hvad der er optimalt hos dig.
Hældning | Syd | Sydvest / Sydøst | Vest / Øst |
15 ° | 94 | 92 | 84 |
30 ° | 99 | 95 | 81 |
45 ° | 100 | 93 | 76 |
60 ° | 95 | 88 | 70 |
75 ° | 85 | 79 | 66 |
90 ° | 72 | 67 | 53 |
Tabel: Så meget producerer anlægget i % afhængig af hældning og orientering. Se detaljeret skema fra Teknologisk Institut
Bevaringsværdige huse
Hvis dit hus er fredet, er det formentlig ikke tilladt at opsætte solceller på selve bygningen.
Nabohensyn
Solceller giver procentvis mindre genskin end et ovenlysvindue, men nogle naboer kan alligevel blive generet af genskinnet. Du kan få solceller med antirefleksbehandling eller med en nubret overflade, der giver blødere reflekser.
Køb af solcelleanlæg
Læs her, hvad du skal være opmærksom på, når du køber solcelleanlæg: Hvordan du indhenter tilbud, tjekker kontrakten, og hvad anlæggets pris afhænger af.
Indhent tilbud
Lad flere installatører gennemgå dit hus og rådgive dig om bl.a. anlæggets størrelse og placering.
Som regel køber du en pakkeløsning, så installatøren selv vælger og medbringer anlægget.
VE-godkendte installatører
VE står for vedvarende energi, herunder solenergi. Vælg en VE-godkendt installatør for at få det største udbytte af dit solcelleanlæg. Virksomhederne på listen har ansatte, der har Energistyrelsens VE-godkendelse af dokumenterede kompetencer til at installere VE-anlæg. Virksomheder kan godkendes inden for én eller flere VE-teknologier. Sørg for, at din installatør er godkendt til solceller.
Se efter logoet når du vælger installatør.

Få skriftlige tilbud
De skriftlige tilbud bør som minimum indeholde:
- Pris på anlæg + installation
- Konklusioner fra rådgivningen om f.eks. størrelse og placering
- Forventet (eller helst garanteret) elproduktion
- Garantier på produkt og ydelse
- Mulighed for tilkøb af forlængede garantier
- Forsikringsmuligheder
- Overslag over økonomi inkl. forudsætninger for beregningen - herunder forventet køb/salg i forhold til nettet
Bemærk, at der kan være særlige betingelser, der skal være opfyldt for at kunne opnå tilskud/nettoafregning.
Tjek beregningerne
Hvis du indhenter flere tilbud, så tjek, om der er brugt samme forudsætninger, især med hensyn til det lokale klima/mængden af solenergi. Det er en god idé at søge rådgivning om beregningerne i dine tilbud.
Den mest almindelige udfordring er, at man oftest ikke kender sit elforbrug time for time. Derfor kan man ikke beregne, om solenergien kan bruges direkte eller skal sælges til en lavere pris. Hvis du vil være rimelig sikker på at kunne bruge det meste af strømmen selv, så vælg et anlæg, der ikke dækker mere end 30 % af dit årsforbrug.
Anlæggets pris
Når man køber et solcelleanlæg, køber man typisk en pakkeløsning med både solceller, inverterInverterKaldes også en vekselretter. Inverteren omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm, som du kan bruge til dine apparater eller eksportere til elnettet., montering og installation. Prisen afhænger af:
- Anlæggets størrelse
- Anlæggets kvalitet
- Prisen for montering
Levetiden af anlægget afhænger af kvaliteten. InverterenInverterKaldes også en vekselretter. Inverteren omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm, som du kan bruge til dine apparater eller eksportere til elnettet. holder normalt ikke lige så længe som resten af anlægget og skal typisk skiftes efter ca. 10 år.
Standardmontering
Hvis din installatør tilbyder en såkaldt 'standardmontering', skal du sikre dig, at den kan gennemføres i dit hus, da det ellers kan blive dyrere end forventet.

Kontrakten
I de fleste tilfælde kommer installatøren med kontrakten. Du bør sikre dig, at den dækker følgende områder:
- Arbejdets omfang – hvad omfatter tilbuddet, og hvad omfatter det ikke
- Tidsplan og konsekvenser af forsinkelser
- Pris og betalingsbetingelser
- Garantiforhold, herunder ydelsesgaranti.
Hvis du har mulighed for det, kan du bruge standardkontrakten AB-forbruger. Den indeholder bestemmelser om de mest almindelige betingelser for byggearbejder.
Garantiforhold
Du kan både få ydelsesgaranti og produktgaranti. Hvis du får en ydelsesgaranti, skal du tjekke, om den er afhængig af årets klima og hvad den dækker.
Vær opmærksom på, om leverandøren tilbyder en produktgaranti af solcellernes holdbarhed, og undersøg, præcis hvad den dækker.
Hold altid øje med forbehold i garantier.
Lav evt. et tillæg til kontrakten om kvalitet
Vi anbefaler også, at du skriftligt indgår aftale med installatøren om, at han følger principperne i vejledningen Baggrundsrapport for montage- og installationsvejledning (pdf) fra Teknologisk Institut, når han installerer anlægget. Det er ikke alle løsninger, der er beskrevet i vejledningen. Hvis din løsning ikke er beskrevet i vejledningen, så er det vigtigste at sikre sig mod skader på taget.
Installation af solcelleanlæg
Læs her, hvordan håndværkeren installerer solcelleanlægget, og få overblik over, hvad du selv skal stå for.
Vælg en VE-godkendt installatør
Virksomheder kan godkendes inden for én eller flere VE-teknologier. Sørg for, at din installatør er godkendt til solceller.

Sådan foregår installationen
- Montering af solcellemodulerInstallatøren monterer solcellemodulerne på skinner på taget, på et stativ eller på ballastkasser. Der følger normalt beslag med til forskellige tagtyper.
- Montering af inverterInstallatøren placerer inverterenInverterKaldes også en vekselretter. Inverteren omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm, som du kan bruge til dine apparater eller eksportere til elnettet. på et køligt, velventileret og støvfrit sted ikke for langt fra solcellemodulerne. Hvis den ikke kan sidde indendørs, vil han evt. sætte den op udendørs, men kun hvis inverteren egner sig til udendørs montage.
- Elmåler skiftes eventueltEndelig skifter han din elmåler, hvis den er af ældre dato. Det er dit netselskab, der afgør, hvilken type elmåler du skal have - det afhænger nemlig af afregningsordning/-gruppe og netselskab. Afhængig af typen kan der komme et årligt gebyr til netselskabet, forhør dig om gebyrets størrelse hos dit netselskab.
- TilslutningNår anlægget er sat op, skal det tilsluttes elnettet af en autoriseret elinstallatør.

Vigtigt for en god ydelse
- Skyggefri placering af solceller
- God ventilation omkring solcellerne
- InverterenInverterKaldes også en vekselretter. Inverteren omdanner jævnstrømmen til vekselstrøm, som du kan bruge til dine apparater eller eksportere til elnettet. placeres tørt, køligt og ventileret
Installatørens opgaver efter installation
Når anlægget er installeret, skal installatøren tilmelde dit anlæg hos din lokale netvirksomhed.
Dine opgaver efter installation
-
Tjek, om anlægget er installeret korrekt
Sikkerhedsstyrelsen har lavet en tjekliste for installation, så du selv kan tjekke dit anlæg for at se, om det hele er gjort ordentligt.Sikkerhedsstyrelsens tjekliste
Du bør også gennemgå taget indefra for at sikre, at der ikke er sket skade på tagets spær. Det kan f.eks. ske, hvis installatøren har brugt for kraftige skruer. Generelt frarådes det at montere solceller i tagets lægter.
-
Sørg for at anlægget er anmeldt
For at udnytte mulighederne for øjebliksafregning skal du skal sikre dig, at anlægget er anmeldt til stamdataregistret.
Læs om øjebliksafregning på ens.dk -
Sælg strøm, du ikke brugerHvis du vil sælge den strøm, du ikke selv bruger, skal du indgå en aftale med en produktionselleverandør.
Oversigt over produktionselleverandører hos Energinet -
Meld din elproduktion til SKAT
Dit eget forbrug er skattefrit, men du skal betale skat, hvis du sælger el til nettet for over 7.000 kr. pr. år. Læs mere på skat.dk
- Orienter dit forsikringsselskabHusk at anmelde anlægget til dit forsikringsselskab. Og tjek om du har en elskadeforsikring, så du også er dækket ved et evt. lynnedslag.