Varmt vand
Varmt vand
Spar på det varme vand
Spar på det varme vand
Det kan du spare
3 eksempler på, hvor mange penge du kan spare på dit varme bad:
Vand opvarmet med fjernvarme til 0,7 kr./kWh
Sådan sparer du på vandet
- Tag kortere badeHvis I er en familie på 4 personer, og alle korter jeres varme bad ned med 2 min. om dagen, kan I spare omkring 4.500 kr./år.*
- Sænk temperaturen i badetDu sparer omkring 4 % af energien til at opvarme badevandet, hver gang du sænker temperaturen på vandet med bare 1 ºC.
- Sluk for vandet, når du sæber dig indDer ryger op til 20 liter vand i minuttet, når du er i bad. Hvis du slukker, når du sæber dig ind og putter shampoo i håret, kan du spare mange liter.
- Skift til sparebruserEn vandbesparende bruser bruger 6-10 liter vand pr. minut, hvor en almindelig bruser bruger 10-20 liter vand pr. minut. Du kan få sparebrusere, hvor du ikke kan mærke, at de bruger mindre vand. Du kan også bare skrue ned for bruseren, så der kommer mindre vand ud. Et karbad bruger ca. 150 liter vand.
- Tag færre badeHvis du kan springe badet over en gang imellem og f.eks. bruge en vaskeklud i stedet, er der meget at spare.
- Brug halvt skyl på wc'etSørg for, at dit wc kan skylle både helt og halvt, og skyl kun helt, når der er brug for det. Du sparer typisk mest vand med en løsning, hvor toilettet kun har 1 knap, som giver halvt skyl ved "tryk og slip" og helt skyl ved "tryk og hold".
- Sæt perlator og vandbegrænser på hanenEn perlator er et mundstykke til din vandhane. Den blander luft i vandet, så strålen virker større, og du bruger mindre vand. En perlator er billig og tjener sig hurtigt hjem. Vandbegrænsere nedsætter gennemstrømningen af vand i hanen. De kan spare dig for 15 m3 vand eller ca. 1.100 kr. pr. år på dit vandforbrug.
- Vask hænder i koldt vandDu behøver ikke at vaske hænder i varmt vand, så længe du husker sæbe.
- Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt opFyld både din vaskemaskine og opvaskemaskine helt op. Vælg korte programmer med lav temperatur. Hold opvaskemaskinen lukket. Så tørrer madresterne ikke ind, og du behøver ikke at skylle servicet af.
- Udskift vaskemaskine/opvaskemaskine, hvis de er gamleÆldre vaskemaskiner og opvaskemaskiner bruger både mere strøm og mere vand end nye maskiner med de bedste energimærker.
-
Stands det løbende vandDu kan spare meget vand ved at standse spild fra løbende vandhane eller toilet.
-
Vandhane
- Langsomt dryp (ca. 1 dråbe pr. sek.): 20 liter/døgn – 7 m3/år - ca. 500 kr./år
- Hurtigt dryp: 80 liter/døgn – 30 m3/år - ca. 2.100 kr./år
- Løber med tynd stråle: 275 liter/døgn – 100 m3/år - ca. 7.400 kr./år
-
Toilet
- Løber, så det er svært at se: 275 liter/døgn – 100 m3/år - ca. 7.400 kr./år
- Løber, så det ses: 550 liter/døgn – 200 m3/år - ca. 14.700 kr./år
- Løber, med uro på overfladen: 1.100 liter/døgn – 400 m3/år - ca. 29.400 kr./år
Overvej at få installeret en såkaldt vandalarm. Den giver alarm, hvis der har været vandforbrug i et vist antal timer - typisk 48. Mange nyere vandmålere har funktionen indbygget.
-
Vandhane
* Beregnet ud fra en vægtet gennemsnitspris for opvarmning af vand. Hvis du har f.eks. naturgas eller elvarme vil du kunne spare endnu mere.
150 kr. for 1 m3 varmt vand
1 m3 vand koster ca. 73 kr. – prisen for varmt vand er 35-115 kr. oveni. Prisen for opvarmning afhænger af din varmetype.

Kig efter mærkningen
Kig efter vandforbruget på energimærket, når du udskifter din vaskemaskine og opvaskemaskine. Tjek også, hvor meget vand toilettet bruger pr. skyl, når du skal købe nyt.
Mål for vandforbruget
Hver dansker bruger i gennemsnit 104 liter vand om dagen. Gå efter et forbrug på maks. 110 liter om dagen, hvis du bor alene, og 82 liter om dagen, hvis der er flere i husstanden. Det svarer til hhv. 40 og 30 m3 om året.
Hvis du aflæser vandmåleren en gang om måneden, opdager du let, hvis du pludselig bruger unormalt meget vand, f.eks. på grund af utætte vandrør. Hvis du bor i hus, hæfter du selv for utætheder i vandrørene helt ud til skellet.
Kig også på vandmåleren, mens du ikke bruger vand. Det kan afsløre dryppende vandhaner, en løbende wc-cisterne eller en skjult læk i systemet. Et hul på rørledningen på størrelse med en synål kan lække op til 70 liter pr. dag.
Spar på det varme vand
Vandtemperatur
Vandtemperatur
Hold temperaturen på 55 ºC
Den optimale temperatur i en varmtvandsbeholder er 55 °C. Det svarer typisk til, at vandet er ca. 50 °C, når det kommer ud af hanerne. Mange steder er temperaturen højere, og man bruger unødigt meget energi. Der udskilles også mere kalk, hvilket kan gå ud over beholderens levetid.
Det varme vand må dog aldrig være lavere end 50 °C i varmtvandsbeholderen, da det kan give f.eks. legionella-bakterier gode vækstbetingelser i beholderen.
Vandtemperatur
Skift af varmtvandsbeholder
Skift af varmtvandsbeholder
Vælg den rigtige størrelse
Risikoen for bakterievækst mindskes, hvis den regelmæssigt bliver tømt for vand. Derfor skal du sørge for, at din varmtvandsbeholders størrelse passer til dit behov. En varmtvandsbeholder på 60-110 liter er nok til en almindelig husholdning. Beholderen bør være isoleret med mindst 50 mm isolering.
Det er en fordel, at vandvarmeren står i et opvarmet rum og ikke f.eks. i garagen, hvor varmetab fra beholderen vil gå til spilde.
Se efter EU's energimærke
EUs energimærke er det du kender fra f.eks. køleskabe og vaskemaskiner.
-
Varmtvandsbeholdere: Gå efter B eller AVarmtvandsbeholderen opvarmer ikke dit brugsvand, det bliver opvarmet af husets varmeanlæg.
Gå efter energimærke B eller A og se på mærket for at finde oplysninger om størrelse i liter og stilstandsforbruget i watt. Læs mere om energimærkning af varmtvandsbeholdere -
VandvarmereVandvarmeren opvarmer typisk vandet ved hjælp af el.
Gå efter energimærke B eller A for enkeltprodukter og A++ eller A+++ for pakkeløsninger. Pakkeløsninger kombinerer vandvarmer og solvarmeanlæg. Læs mere om energimærkning af vandvarmer -
BrugsvandsvarmepumperBrugsvandsvarmepumpen udnytter husets overskudsvarme til at producere varmt brugsvand.
Gå efter energimærke A eller A+.Læs mere om energimærkning af brugsvandsvarmepumper